רפואת שיניים משקמת

תחת השם הכולל "רפואת שיניים משקמת" ניתן למצוא מגוון רחב של טיפולי שיניים אשר מטרתם  לשקם ולהחזיר תפקוד ואסתטיקה באזורים מחוסרי שיניים או בשיניים שעברו טיפולים שונים, על מנת להפוך את חלל הפה למתפקד, בריא ואסתטי יותר.
ישנם גורמים רבים אשר יכולים לגרום לפגיעה בתפקוד ובאסתטיקה של חלל הפה, ובהם שיניים חסרות (באופן מולד או בעקבות עקירה), שיניים בעלות מראה לא אסתטי (צורה או צבע) או שיניים קיימות שנפגעו (מעששת נרחבת שלא טופלה בזמן, חבלה ועוד) . כל הגורמים הללו יכולים לגרום למטופל בעיה תפקודית, כאבים, עומס מוגבר על השיניים הנותרות ולהוביל למראה אסתטי לא נעים.

מה עושים ברפואת שיניים משקמת?

בתחום רפואת השיניים המשקמת נכללים טיפולים רבים ובהם:
  • שיקום על גבי שיניים – הכנת כתרים וגשרים מסוגים שונים בהתאמה לאיזור המטופל, לסוג השיקום ולהעדפות המטופל . ד"ר לישה מבצע התאמה אישית ומדויקת לכל מטופל כך שכל אחד יקבל את הכתר הנכון ביותר עבור כל שן והמראה הכללי של חלל הפה יראה שלם ואחיד ללא הבדלים בין השיניים הטבעיות לבין הכתרים.
  • שיקום על גבי שתלים – שיקום באמצעות כתרים בודדים או גשרים על גבי שתלים דנטליים, שבוצעו עקב אובדן של שן, בשל עששת נרחבת מדי שלא אפשרה שיקום של השן, מחלת חניכיים מתקדמת, שורש סדוק ועוד סיבות המגדירות שן כאבודה ואשר זקוקה לעקירה. חשוב להדגיש כי שיטתו של ד"ר לישה הינה שמרנית ובראש ובראשונה הוא ינסה להציל את השן הטבעית ולא יפנה את המטופל להשתלה אם יש סיכוי סביר להציל את השן הטבעית שלו.
    ועוד מגוון טיפולים המותאמים אישית לכל מטופל.

חשיבותה של רפואת שיניים משקמת

  • רפואת שיניים משקמת הינה חשובה גם מבחינה אסתטית, אך יותר מכל – מבחינה תפקודית. פה שאינו בריא ואינו שלם ישפיע על תפקודו היום יומי של האדם, כמו על אכילה, דיבור ועוד, ולכן מדובר בתחום חשוב מאוד.
    ד"ר תומר לישה לא רק מנוסה בביצוע טיפולי שיניים משקמים אלא גם יודע להגיע אל לב המטופל ולהציע את התמיכה הרגשית הדרושה וההקשבה לצרכים של המטופל ולחששות שלו לאורך כל התהליך.
שאלות נפוצות בנושא: רפואת שיניים משקמת

נשברה לי שן קדמית, מה לעשות?

שיניים קדמיות מועדות יותר לשברים, אם בשל חבלה (טראומה), מבנה הלסתות, או שילוב של שניהם. השברים נגרמים על פי רוב בגילאים הצעירים. במידה ואיתרתם את החלק השבור יש לשמור עליו טבול בחלב ולהביאו איתכם למרפאה. ייתכן וניתן יהיה להדביקו למקומו בחזרה. במידה ולא, ניתן לבצע השלמה של השבר באמצעות סתימה לבנה (חומר בשם "קומפוזיט") או ציפוי חרסינה. במקרים של נזק משמעותי יותר יש לבצע טיפול שורש וכתר מחומר אסתטי כמו זירקוניה.

האם חובה לבצע כתר לאחר טיפול שורש?

בדרך כלל שן שעברה טיפול שורש היא שן שאיבדה חומר שן רב עקב עששת ועקב טיפול השורש עצמו. חומר השן החסר שמוחלף על ידי סתימה או מבנה (סתימה מחוזקת על ידי בורג) הוא גדול וקיימת סכנה של דליפת חיידקים וחדירתם דרך המרווח הקטנטן שקיים תמיד בין השן וחומר הסתימה וזיהום השן מחדש, כמו כן קיימת סכנה לשבר של הקירות שעוד נותרו לשן. שבר כזה באם יקרה, על פי רוב, יהיה גדול, עמוק ויימשך אל מתחת לחניכיים, דבר שיכול להצריך את עקירת השן. לכן בא הכתר שמגן ועוטף את כל השן וכשזה נבנה ומוכן באופן נכון יימנע דלף חיידקים באמצעות שוליו המדוייקים שנחים על חומר שן ולא על חומר הסתימה.

למה צריך כתר זמני?

לאחר ביצוע טיפול שורש ומבנה, השן תושחז על מנת לאפשר את ישיבת הכתר הקבוע על השן באמצעות פינוי מקום ו"הקטנת" השן. אז יבוצע כתר זמני (סוג של פלסטיק) לו מספר תפקידים, בין השאר להגן על השן המושחזת משברים ולמנוע תזוזה של השן בזמן הביניים בו נלקחות מידות ומבוצעת עבודת המעבדה להכנת הכתר הקבוע.

מה קורה אם נשארים עם סתימה זמנית אחרי טיפול השורש? 

לאחר ביצוע טיפול השורש השן תיסגר עם סתימה זמנית עד לשלב הבא בו הרופא מבצע את המבנה (סוג של סתימה מחוזקת גדולה). הסתימה הזמנית אינה אטומה ומאפשרת עם הזמן דלף הולך וגדל של חיידקים בחזרה אל תוך השן שזה עתה נוקתה וחוטאה דבר שיוצר זיהום מחודש ועששת-ריקבון נוסף בחומר השן שנותר. לכן המטרה היא להשאר כמה שפחות זמן עם הסתימה הזמנית ולהתקדם במהרה לשלבים הבאים.

עקרתי שן, מה האפשרויות שלי כעת?

ישנן מספר אפשרויות: 
א. לא לעשות כלום - אך יש לדעת, כי מעבר לחיסרון האסתטי במידה ומדובר באיזור קדמי, הרי שעם הזמן השיניים הסמוכות לאיזור השן החסרה והשן שבלסת הנגדית ממולה ינועו לכיוון המרווח, דבר שבין השאר ימנע שיקום עתידי של איזור השן העקורה עקב חוסר מרווח מספק.
ב. ביצוע גשר – כולל השחזה של לפחות שתי השיניים הסמוכות לשן העקורה משני צידיה על מנת לבצע שלושה כתרים מחוברים שישלימו את השן החסרה. אך הדבר מחייב כאמור פגיעה בשיניים סמוכות שבכל מצב אחר לא היינו נוגעים בהן, והדבר עלול גם לחייב ביצוע טיפול שורש באחת מהן או בשתיהן ולקצר בסופו של דבר את חייהן בפה המטופל. למרות האמור, פיתרון זה לעיתים מתחייב במקרים בהם לא ניתן לבצע שתל עקב בעיה בריאותית או חסר משמעותי של עצם איכותית באיזור השן החסרה.
ג. תותבת נשלפת – שתשלים את השן החסרה ותישען על השיניים והרקמות הסמוכות. פתרון זה מאוד לא רצוי עקב פגיעה עם הזמן בשיניים, בחניכיים ובעצם עליהן נשענת התותבת, וזאת מלבד חוסר הנוחות הנגרמת למטופל והפגיעה באסתטיקה.
ד. שתל – זו האופציה המועדפת כיום ברוב המקרים, במידה ומתאפשר ביצועו, עם שיקום על גבי השתל שיבוצע לאחר מספר חודשים.

למה לכתר יש שוליים אפורים?

רוב הכתרים שיוצרו בעבר ובמידה רבה גם היום, הם כתרים שחלקם הפנימי מתכת והם מצופים חרסינה. עם הזמן, בעקבות נסיגת חניכיים טבעית או כזו הקשורה במחלת חניכיים, שולי הכתר נחשפים והם אפורים. אין זה מצביע על בעיה בכתר או בשן שמתחת לו ואין צורך אמיתי להחליפו. כיום קיימות בשוק אופציות אסתטיות יותר לשיקום באמצעות חומרים לבנים המחליפים את המתכת האפורה, כך שגם כשקיימת נסיגת חניכיים לא ייראה הפס האפור שלעיתים אף משתקף דרך החניכיים עצמן.

יש לציין, כי לעיתים ובעיקר בשיניים שעברו טיפול שורש, צבע השורש עצמו הופך אפרפר והוא שייראה במקרה של נסיגת חניכיים למרות ביצוע הכתר האסתטי.

למה לא לעקור את כל השיניים ולעשות תותבות?

יש להבין כי תותבות אינן מציינות את סוף הסבל, אלא את תחילתו. ההסתגלות לתותבת קשה מאוד הן פיסית והן פסיכולוגית. בטווח הקצר יכולים להופיע פצעי לחץ, חוסר נוחות וחוסר יציבות. בטוווח הארוך תתרחש ספיגת העצם והעלמותה בלסתות, התגברות חוסר יציבות התותבת, נטייה לזיהומים פטרייתיים ואיבוד התמיכה בלחיים ובשפתיים דבר שמייצר מראה זקן. לכן פתרון זה הינו המוצא האחרון!

האם ניתן לייצב תותבות ולקבען?

על פי רוב ניתן לבצע בין שניים לארבעה שתלים ולשפר מאוד את יציבות התותבת, בעיקר בתותבת התחתונה שמראש יציבה פחות מהתותבת העליונה. השתלים מתחברים אל התותבת והמטופל לומד לנתק ולחבר את התותבת אליהם בקלות.

עקרתי שן ואני מעוניין בשתל, מהם שלבי הטיפול?

לאחר עקירת שן ממתינים לריפוי האיזור לתקופה של בין 3-6 חודשים, בחלוף זמן זה מבצעים צילום סי-טי מקומי לאיזור הרצוי ואם מימדי ואיכות העצם מאפשרים, מבצעים השתלה של מעין בורג טיטניום אל תוך עצם הלסת ומכסים את השתל בבורג כיסוי מיוחד. בשלב זה רצוי לתת למקום להחלים ולא להעמיס עליו באופן מיידי שיקום זמני כלשהו שכן זה יפגע בתהליך הריפוי של האיזור ויכול לגרום לכשלון השתל, אם מדובר באיזור האסתטי ניתן בלית ברירה ובמגבלות מסויימות לבצע שיקום זמני. לאחר המתנה נוספת בת כ-3 חודשים יילקחו מידות במטרה לבצע שיקום מעבדתי שיוברג או יודבק אל השתל והתהליך יבוא לסיומו. כך שבאופן רגיל התהליך נמשך כ-7 חודשים מרגע העקירה. במקרים בהם קיים צורך בעיבוי העצם הקיימת כהכנה לביצוע השתל התהליך נמשך כחצי שנה נוספת.

ד"ר, כמה ציפויים אני צריך לעשות?

במידה ורוצים לשפר את אסתטיקת החיוך, צריך לעשות ציפויים כמספר השיניים שנחשפות בזמן החיוך, דבר שיכול להגיע גם לטיפול בעשר שיניים קדמיות, אך מאחר וטיפול איכותי זה אינו זול, ניתן גם לבחור לצמצמו ולבצע ציפויים למספר קטן יותר של שיניים ועם הזמן ניתן להוסיף שיניים נוספות לטיפול.

מתי כדאי לעשות ציפויים (למינציות) לשיניים?

ציפויים יכולים לתת מענה למספר התוויות, ובהן: שיניים קדמיות שעברו חבלה ונשברו או שינו גוון, מרווחים בין שיניים קדמיות, כתמים מולדים או נרכשים, ואף תיקון שיניים מעט עקומות ויצירת קשת שיניים אחידה. על פי רוב יש לבצע בשיניים הקדמיות לפחות שני ציפויים על מנת לקבל מראה אחיד והרמוני.

מהם השלבים בביצוע ציפויים לשיניים?

בפגישה הראשונה תבוצע בדיקה כללית, יבוצעו צילומים ויילקחו מטבעי לימוד לשיניים. הפגישה השניה כוללת השחזה מעטה של השיניים המטופלות ולקיחת מידות לצורך הכנת הציפויים במעבדה. בפגישה השלישית מודדים את הציפויים בפה המטופל ואם ההתאמה משביעת רצון הציפויים יודבקו באופן קבוע. 

Coi בניית אתרים
דף הבית טלפוןwaze פייסבוק